A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk szerint trend alatti ütemben bővül a magyar gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát leíró SZIGMA CI indikátor értéke októbert követően májusban ismét negatív tartományba süllyedt, ami alapján májusban trend alatti mértékben bővült a hazai gazdaság. A növekedési teljesítmény lassulását SZIGMA LEAD indikátorunk hónapok óta előre jelezte, mely alapján a potenciálistól elmaradó növekedési teljesítmény várhatóan egészen augusztusig fennmaradhat. A növekedési teljesítmény rövidtávú csökkenését részben magyarázza az új ipari rendelésállomány áprilisi visszaesése is, amelynél kedvezőtlenebbet legutóbb közel két éve mértek a magyar gazdaságban. Márciusi historikus csúcsához képest az ipari termelés is enyhén visszaesett áprilisban, miközben az építőipar szezonálisan és munkanappal igazított volumenindexe alapján az építőipari kibocsátás is csökkent havi alapon. Éves alapon mérve ugyanakkor továbbra is dinamikusan, 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedik az építőipari termelés, amit részben a tavalyi év alacsony bázisa magyaráz. Az építőipar növekedést támogató szerepe szempontjából ugyanakkor kedvező, hogy az előző hónapok változatlansága után áprilisban több mint 7 százalékkal emelkedett a szektor rendelésállománya, ami a kibocsátás további bővülését vetíti előre a következő negyedévekben.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján – május–július kivételével – egész évben trend feletti ütemben bővülhet a hazai gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozását kifejező, 1991 óta mért Ifo Business Climate index historikus csúcsra emelkedett májusban, ami alapján az idei magyar növekedést a külkereskedelem a korábban vártnál nagyobb mértékben támogathatja. A várakozásoknak megfelelően, főként a húsvéthatás miatt a kiskereskedelmi forgalom enyhén csökkent márciusban. Az idei első negyedévesnél kedvezőtlenebb fogyasztói bizalmi indikátorok alapján a kiskereskedelem növekedést támogató szerepe elmaradhat a korábbi negyedévekben tapasztaltaknál. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 4 százalékot alulról közelítő gazdasági növekedést valószínűsítünk.